Weet jij wat dit is?

Deze foto inspireerde mij om jullie een raadsel voor te leggen.

Wat zie je hier?

Ok, het is wat wazig, ik heb ook nooit beweerd dat ik een goede fotograaf ben. Maar je ziet genoeg om te zien wat het is, toch? Lees verder om de oplossing te zien.

Ik zie kaaslollies

Nou, kaaslollies dus. Al gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat ik het eigenlijk geen kaaslollies mag noemen. Ik heb mij laten overhalen om tijdens mijn bezoek aan een horecagroothandel een zak PizzaMix mee te nemen.

Voor pizza’s en oven producten staat er voor de verduidelijking nog bij. Het ziet er uit als grof geraspte kaas. Maar is het dat ook? Bestudering van het etiket levert belangwekkende informatie op.

Het produkt bevat twee ingrediënten: “analoog” en “kaas.” Analoog, wat is dat nou weer? Gelukkig gaat de lijst verder met een haakje openen: water, plantaardig vet, aardappelzetmeel, zout, voedingsvezel, magere melkpoeder, emulgator: E331, kaas, verdikkingsmiddel: E1414, kleurstof: E160a, conserveermiddel: E202. Haakje sluiten. Zelfs de kaas wordt minutieus ontleed: gepasteuriseerde melk, zout, zuursel, stremsel, kleurstof: E160a/b, conserveermiddel: E251, aardappelzetmeel.

Het zet je wel aan het denken. Wat doen we in godsnaam allemaal met ons eten? Wat kan nog wel en wat kan niet meer?  De inzichten veranderen nog sneller dan dat je het bij kan houden. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat de fabrikanten eerlijk vermelden wat er in hun produkten is verwerkt. Wat betreft “analoog”, kan je hier meer vinden: analoog nVWA. 

 

 

2 gedachten over “Weet jij wat dit is?”

  1. Hoi Jan,

    Veel bagger zit er ongemerkt in ons eten. Allerlei toevoegingen die ons lichaam helemaal niet nodig heeft. Sinds een paar maanden eten wij zo puur mogelijk, zonder suiker of allerlei toevoegingen. We gebruiken daarbij ook het kookboek oersterk koken en de site voedzo. een aanrader vinden wij, de jongens zij er iets minder enthousiast over

    1. Hoi Annemiek,

      Je hebt helemaal gelijk. Soms schrik je van alle dingen die er inzitten. Je weet ook bijna niet meer wie je moet geloven in al die polemiek, zoals over glucose-fructosestroop. Ik denk dan maar: hoe minder geklooi, hoe beter. Knorr en Maggi komen er bij mij ook niet in hoor, maar suiker bv. gebruik ik wel. Hoe moet ik anders een taart bakken? Ik gebruik ruwe bruine rietsuiker (Fairglobe van de LIDL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *