Rilette: nu gratis proeven.

Iedereen die wel eens in Frankrijk bij de kruidenier of supermarkt boodschappen heeft gedaan, heeft het wel eens gezien. Rilette.

Als je nooit hebt durven vragen wat dat is volgt hier een korte introductie. Rilette is een vleesbereiding die een beetje op paté lijkt. Het voordeel voor sommigen is dat er geen lever aan te pas komt.

Het vlees wordt met een grote hoeveelheid vet langzaam gegaard. Dan wordt het uit elkaar getrokken en met een hoeveelheid vet in potjes gedaan. Van oorsprong werd het gemaakt van varkensvlees, maar er bestaan ook varianten met gevogelte, vis en wild. Je kan het als broodbeleg gebruiken of op een toastje smeren voor bij de borrel. En als je avontuurlijk wil doen, kan je er ook soesjes mee vullen.

Mijn creatie is gemaakt van varkensvlees. Ik heb hamlappen gebruikt van slagerij van Raalte, de zelfslachtende slager hier in Lutten wiens producten een grote faam genieten in de wijde omgeving.

Om enigszins tegemoet te komen aan de moderne eisen die aan voeding worden gesteld, heb ik niet alleen vet gebruikt (in dit geval roomboter), maar ook bouillon. Daarnaast zit er ook een aanzienlijke hoeveelheid knoflook in en heb ik laurierblaadjes meegekookt voor een extra smaakdimensie.

potjes

Na de bereiding heb ik een aantal kleine weckpotjes gevuld om weg te geven. Wat er in de pan bleef is voor eigen gebruik.

potjes2

Om de houdbaarheid te verlengen zijn ze 45 minuten op 90° C. in de oven gegaan.

Ik heb tien potjes gemaakt. Voor drie heb ik al een bestemming, maar de eerste zeven die reageren op dit bericht kunnen een potje tegemoet zien, ergens in de eerste week van mei.

Gezinsleden van de maker zijn uitgesloten van deze actie. Zij hebben toegang tot een grote bak hier in de koeling.

Eet smakelijk!

 

2 gedachten over “Rilette: nu gratis proeven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *