Avontuur

Je hebt zo van die dagen dat koken het bereiden van een verantwoorde maaltijd een behoorlijk zware taak kan worden in plaats van een wonderlijk avontuur. Sleur en stress liggen om de hoek te wachten op een moment van zwakte om toe te slaan.

Gelukkig zijn er ook grote avonturen te beleven in de keuken. Onlangs zaten we diep in de nacht naar Anthony Bourdain te kijken op 24kitchen. Hij was op rondreis op de Dominicaanse Republiek. Er was een verjaardagsfeest en de gasten besloten: “Vamos a Sancocho.”

Iedereen ging zijns weegs, en na verloop van tijd waren de ingrediënten voor een heerlijke stoofschotel bij elkaar gebracht. Deze manier van koken zag er zo fijn uit en het resultaat leek ook aantrekkelijk dat ik dacht dat we dat op onze manier hier ook moesten kunnen.

Aangezien er aardig wat exotische producten de revue passeerden, had ik niet de illusie dat ik die hier in de omgeving zou kunnen bemachtigen. Maar aangezien we toch naar Hoogeveen zouden gaan, had ik bedacht dat we ons geluk wel konden beproeven in  de Oosterse Toko aan de Kerkstraat. Nu viel dat ook weer tegen, want die éne week dat de toko dicht was voor vakantie was natuurlijk deze.

Gelukkig heeft Hoogeveen een redelijk grote groep Indonesische inwoners, dus de Jumbo heeft  een basale voorraad artikelen voor deze doelgroep in het aanbod. Toch moesten we hier en daar improviseren, met het volgende resultaat:

Sancocho Ingrediënten
Sancocho ingrediënten liggen klaar voor het avontuur

 

Cassave en yam uit het originele recept werden al dan niet op basis van gelijkwaardigheid vervangen door zoet aardappel en pastinaak. En Dominicaanse worst konden we ook niet vinden, Spaanse chorizo leek een goed alternatief. Maar geef nou toe: af en toe een recept aanpassen naar de mogelijkheden die de lokale markt je biedt, is als het verlaten van de platgetrapte paden en het avontuur op zoeken. Wie kan daar nu bezwaar tegen maken.

Na een paar uur schoonmaken, bakken en stoven stond er een heerlijk gerecht op tafel. De  bestanddelen zijn: chorizo, spek, varkensvlees (hamlappen),  rundvlees (magere runderlappen), kip (kipfilet, nee geen kiloknaller), paprika, ui, bakbanaan, pastinaak, zoete aardappel, maïs, pepertjes, koriander, limoensap, sinaasappelsap, peper, zout.

Als drank erbij kwam “Morir soñando”, een Dominicaanse drank waarvan de naam letterlijk betekent: dromend sterven. Het bestaat uit melk, sinaasappelsap en suiker. Het dient koud gedronken te worden, eventueel met ijsklontjes.

Weer een avontuur beleefd in eigen keuken.

Een gedachte over “Avontuur”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *