Wie chef jan is!

Wie chef jan is!? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben geen chef. Wel ben ik het overgrote deel van mijn leven in de gastvrijheidsindustrie werkzaam geweest.  En mensen uit de wijk waar ik woonde dachten ook vaak dat ik professioneel kok was. Mijn “diepgang” zal daar wel aan hebben bijgedragen. Zo werd mij eens tijdens het boodschappen doen door een mij onbekende dame gevraagd: “U bent toch kok? Wat zit er nou eigenlijk in dit kruidenmengsel?”

Of koken in mijn bloed zit?  Mijn vader kon nog geen eitje bakken, hij zat meer aan de genietende kant. En mijn moeder? ik heb een veel van haar afgekeken, maar achteraf vraag ik mij af of ik als jongetje niet ging koken omdat ik vond dat het beter kon.

Als onderdeel van mijn huidige levensfase kook ik meestal de avondmaaltijden voor zes personen, mijzelf inbegrepen. Ik vind het een uitdaging om  onbekende gerechten op tafel te zetten. Natuurlijk heeft ieder gezin de favoriete klassiekers die regelmatig terugkomen. Een aantal zal ik later bespreken. Maar daarnaast experimenteer ik er lustig op los. Meestal met positieve reacties. Zo heb ik onlangs een gigantische “omelet” gemaakt op een bakplaat in de oven. Dus eigenlijk meer een “fritata.”

Er zijn wel een aantal beperkingen waar ik rekening mee moet houden. De één lust geen zuurkool, de andere geen lever, sommigen hebben liever geen champignons of bloemkool. En zo zijn er nog wat. O ja, en één wil geen rabarber: “Zelfs varkens eten dat niet.”

Mijn belevenissen op culinair gebied wil ik hier met de wereld delen. Maar ik zal mij niet beperken tot eten & drinken. Andere dingen die mij bezig houden, die hier al dan niet zijdelings mee te maken hebben, zullen ook de revue passeren.

En als ik hiermee een medemens kan inspireren en/of helpen, des te mooier.

 

Jan

2 gedachten over “Wie chef jan is!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *